Στο κέντρο της Ράφα τα ισραηλινά άρματα – Συνεχίζεται το σφυροκόπημα

Ισραηλινά τανκς έφτασαν στο κέντρο της Ράφα για πρώτη φορά σήμερα Τρίτη (28/5), τρεις εβδομάδες μετά τη χερσαία επιχείρηση στη νότια πόλη της Γάζας που έχει προκαλέσει παγκόσμια καταδίκη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Τα τανκς εθεάθηκαν κοντά στο τέμενος Al-Awda, ένα κεντρικό ορόσημο της Ράφα, ανέφεραν μάρτυρες στο πρακτορείο. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι δυνάμεις του συνέχισαν να επιχειρούν στην περιοχή της Ράφα χωρίς να σχολιάσει τις αναφερόμενες προελάσεις στο κέντρο της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκόπησαν την πόλη με αεροπορικές επιδρομές και πυρά τανκς, παρά τη διεθνή κατακραυγή για την επίθεση την Κυριακή σε κατάμεστο καταυλισμό εκτοπισμένων, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 45 Παλαιστίνιοι, περισσότεροι από τους μισούς παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους.

Από τότε, τουλάχιστον 26 ακόμη άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά στη Ράφα, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Ισραηλινά τανκς κατευθύνθηκαν προς τις δυτικές γειτονιές και πήραν θέσεις στην κορυφή του λόφου Ζουρούμπ στη δυτική Ράφα σε μια από τις χειρότερες νύχτες βομβαρδισμών που αναφέρθηκαν από τους κατοίκους. Την Τρίτη, μάρτυρες ανέφεραν μάχες μεταξύ ισραηλινών στρατευμάτων και μαχητών υπό την ηγεσία της Χαμάς στην περιοχή Ζουρούμπ.

Μάρτυρες στη Ράφα δήλωσαν ότι ο ισραηλινός στρατός φαινόταν να έφερε τεθωρακισμένα οχήματα με τηλεχειρισμό και δεν υπήρχε κανένα άμεσο σημάδι προσωπικού μέσα ή γύρω από αυτά. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δεν απάντησε σχετικά.

Από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την εισβολή του παίρνοντας τον έλεγχο της συνοριακής διέλευσης με την Αίγυπτο πριν από τρεις εβδομάδες, τανκς είχαν ερευνήσει τις παρυφές της Ράφα και εισήλθαν σε ορισμένες από τις ανατολικές συνοικίες της, αλλά δεν είχαν μπει ακόμη στην πόλη με πλήρη ισχύ.

Οι κάτοικοι είπαν ότι η περιοχή Τελ Αλ-Σουλτάν, στην οποία σημειώθηκε το φονικό χτύπημα της Κυριακής, εξακολουθεί να βομβαρδίζεται σφοδρά.

«Οβίδες τανκ πέφτουν παντού στο Τελ Αλ-Σουλτάν. Πολλές οικογένειες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στη δυτική Ράφα κάτω από πυρά όλη τη νύχτα», είπε ένας κάτοικος στο Reuters.

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στις αρχές Μαΐου, ανέφερε την Τρίτη η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

Το Ισραήλ συνέχισε τις επιθέσεις παρά την νέα απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης την Παρασκευή που έδωσε εντολή να σταματήσει τις επιχειρήσεις στη Ράφα, με το επιχείρημα ότι η απόφαση του δικαστηρίου του παρέχει κάποιο περιθώριο για στρατιωτική δράση εκεί.

Η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία αναγνωρίζουν σήμερα επισήμως το κράτος της Παλαιστίνης, παρά την οργισμένη αντίδραση του Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται όλο και πιο απομονωμένο μετά από περισσότερους από επτά μήνες σύγκρουσης στη Γάζα. Οι τρεις χώρες χαρακτήρισαν την απόφασή τους ως έναν τρόπο να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Περισσότεροι από 36.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην επίθεση του Ισραήλ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί